Bauerracing


MTM MotortuningMi is a chiptuning?

Nagyobb teljesítmény, több nyomaték, kisebb fogyasztás, ez és még sokkal több...

Elektronika az gépjárműiparban

Az elektronika a 80-as évek óta egyre nagyobb szerepet tölt be a gépjármű iparban. Kezdetben egyszerűbb funkciók ellenőrzése történt, csak ritkán került egy aktív funkció ellenőrzése elektronikusan a gépjármű vezérlésében. Manapság a gépjárművek szinte minden funkciójának ellenőrzését és vezérlését elektronikák és szoftverek végzik. Az egyik központi funkció, amit elektronika befolyásol az a motorvezérlés.

Motorvezérlés

A motorvezérlő egység (ECU) központi szerepet tölt be a motorvezérlésben, különböző szenzoroktól kapott bemeneti értékek alapján határozza meg az aktuális motorüzemhez szükséges kimeneti értékeket. Az ECU számításokhoz felhasználja a motorfordulatszámot, légtömeget, beszívott levegő- / üzemanyag hőmérsékletet és természetesen a gázpedál állását. Chiptuningnál, a motor típustól függően (benzin vagy diesel), kifejezetten az adott motor típusnak megfelelően történik a befecskendezési mennyiség, töltőnyomás, gyújtás időzítésének, stb. megváltoztatása.

Nagyobb teljesítmény és nyomaték

A legtöbb motor a gyártók által úgy lett kifejlesztve, hogy széles teljesítmény spektrumnak megfeleljen. Így az ECU megváltoztatása után, mechanikai károsodás nélkül nagyobb nyomatékot és teljesítményt tudnak elviselni és hétköznapi használhatóságuk sem csökken.

Motortuning kifejlesztése

A módosításra kiszemelt motortípus kiválasztása különböző kritériumok szerint történik. Mivel minden gépjármű, részleteiben kisebb eltérést mutat, azért a gépjármű adatai rögzítésre kerülnek, minden fejlesztési projektnél. Utána az MTM görgős fékpadjain kerül kifejlesztésre a módosított motorvezérlő elektronika szoftvere. Az eredeti biztonsági funkciók mint a megengedett maximális töltőnyomás, túlhevülés elleni védelem, a kopogásos égés kontroll stb. a motorvezérlő rendszerben változatlanul megmarad. Ezután valós utcai körülmények között tesztelésre kerül a gépjármű, és ha szükséges a beállításokat további finomhangoláson esnek át. Amikor minden előírásnak megfelel a teljesítmény, a nyomaték, és az emissziós értékek, akkor a fejlesztés megkapja a technikai jóváhagyását és bekerül az MTM kínálatába. Minden módosított gépjárműbe SuperPlus 98-as üzemanyagot javasolunk tankolni!


Kapcsolat


Bauer Attila
Bauerracing

4B Kft.
2040 Budaörs, Fényes u. 5.

tel: +36 20 555 4096
e-mail: info@mtm-online.hu


MTM Facebook Hungary MTM Twitter MTM YouTube MTM Google+ MTM LinkedIn MTM iPhone App